Вести

Светот на работата без насилство и вознемирување

На 14 април 2022 г., Меѓународната организација на трудот и Здружението за трудово и социјално право на Северна Македонија ја презентираа Анализата за усогласеноста на македонското законодавство со Конвенцијата на Меѓународната организација на трудот за елиминирање на насилството и вознемирувањето во светот на работата, бр. 190. Анализата за усогласеноста на македонското законодавство со Конвенцијата на […]

прочитај повеќе

Осмо издание на Мониторот на МОТ: Ковид-19 и светот на работата

Согласно пресметките на МОТ, одработените часови во 2021 г. на глобално ниво ќе бидат за 4,3 проценти под нивото од пред пандемијата (последен квартал на 2019 г.), што е еквивалентно на 125 милиони работни места со полно работно време.  Ова претставува значителна ревизија на проекциите на МОТ од јуни, кои упатуваа на пад од 3,5 […]

прочитај повеќе

Деловен појадок на Организација на работодавачи на Македонија

На 14 октомври 2021г., Организацијата на работодавачи на Македонија го одржа првиот од низата планирани деловни појадоци за средба со претставници на бизнисот со цел размена на мислења и идеи од кои ќе произлезат предлози за подобрување на регулативата во областите кои се од интерес на работодавачите и бизнис заедницата. Овој прв деловен појадок се […]

прочитај повеќе

ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ЗА ОБУКА ЗА ФИНАНСИСКА ПИСМЕНОСТ ЗА ЧЛЕНОВИТЕ НА БИЗНИС КОНФЕДЕРАЦИЈА НА МАКЕДОНИЈА

Вовед Во повеќе извештаи за напредокот од Европската комисија се укажува на потребата за натамошен развој на социјалниот дијалог меѓу главните чинители во економијата. Во оваа насока, Меѓународната организација на трудот ù помага на земјата во нејзините заложби за унапредување на социјалниот дијалог како суштински елемент на Европскиот социјален модел, што ги промовира конкурентноста, споделувањето […]

прочитај повеќе

Вебинари за активација на корисниците на ГМП и за младинска гаранција

На барање на Министерството за труд и социјална политика, проектот на Меѓународната организација на трудот, финансиран од Европската Унија, Зајакнување на социјалниот дијалог, организираше два вебинара во рамките на своите активности за зајакнување на капацитетите на постојаните комисии при Економско-социјалниот совет. Темите на вебинарот беа Стратегија за активација на корисниците на ГМП (гарантирана минимална помош) и […]

прочитај повеќе

Одржана виртуелна средба за вмрежување на Локалните економско-социјални совети

На онлајн средбата за вмрежување на Локалните економско-социјални совети, корисници на проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, одржана преку платформата ZOOM на 28ми септември 2021 година,  се презентираа главните наоди од дијагностиките на локалниот пазар на труд за секоја од општините, и се разгледаа идните чекори за реализација на дадените препораки. Презентацијата на оваа тема ја […]

прочитај повеќе

За да имаш добар персонал – грижи се добро за персоналот!

Дел од атмосферата од настаните во форма на „отворени ресторани“, кои беа одржани во Охрид и Струга на 22 и 23 јули 2021 година, со цел промовирање на мерката за намалување на бирократските процедури при пријавување на сезонските работници. Oваа мерка е дел од кампањата за борба против неформалната работа во рамки на проектот Зајакнување […]

прочитај повеќе

Започна кампањата за намалување на бројот на непријавени работници

Поддршка во креирање на политики и механизми со кои ќе се намали бројот на непријавени работници е еден од главните приоритети на Економско-социјалниот совет (ЕСС). Во насока на унапредување на овој сегмент, ЕСС, преку Министерството за труд и социјална политика, Организацијата на работодавачи на Македонија и Сојузот на синдикатите на Македонија од денеска започна со […]

прочитај повеќе

Фати го возот од Битола – успешни старт-ап приказни

Железничката станица во Битола симболично беше искористена за настанот “Фати го возо(т) зошто и од Битола се можи(е)” во организација на Преда плус фондацијата, која на овој начин одбележа 1 година на Битола старт ап центарот, ги добра на едно место сите 4 генерации на стартапџии кои излегоа од нивниот акцелератор и прослави 10 години […]

прочитај повеќе

Свечено собрание на ОРМ и дебата на тема „Македонската економија пред и по пандемијата“

На 9 јуни 2021 г., по повод годишнината на Организацијата на работодавачи на Македонија, организирана со задоцнување поради кризата предизвикана од КОВИД-19, ОРМ одржа свечено собрание и дебата на тема „Македонската економија пред и по пандемијата“. На седницата на Собранието ОРМ го избра своето ново раководство и во рамките на свечениот дел додели благодарници на […]

прочитај повеќе

Одржан петтиот „Саем за кариера“ во Битола

Дваесет и две компании кои имаат над 200 работни позиции, беа дел од петтиот „Саем за кариера” во организација на Младински културен центар- Битола, каде сите кои се во потрага по работа, без досегашно искуство или пак им е потребна дообука, можеа подобро да се запознаат, да се информираат и да го направат првиот чекор […]

прочитај повеќе

ДЕМО ДЕН – официјален завршен настан на четвртата генерација од програмата •И од Битола се може(и)•

Во просториите на Битола старт-ап центарот се одржа ДЕМО ДЕНОТ – официјалниот завршен настан на четвртата генерација од програмата •И од Битола се може(и)• на ПРЕДА плус фондацијата во рамките на проектот БИТОЛА СТАРТ-АП ЦЕНТАР, како дел од Локално партнерство за вработување (ЛПВ) Битола финансирано преку проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, кој го спроведува Меѓународната организација […]

прочитај повеќе

ПОКАНА ЗА ДОСТАВУВАЊЕ ПОНУДИ – РАЗВОЈ И СПРОВЕДУВАЊЕ НА КАМПАЊА – СПРАВУВАЊЕ СО НЕФОРМАЛНА ЕКОНОМИЈА

ВОВЕД И ОСНОВНИ ИНФОРМАЦИИ Економско-социјалниот совет (ЕСС) е единствената трипартитна институција за социјален дијалог на национално ниво, со консултативна улога за Владата при развој и спроведување на економско-социјални политики. ЕСС има советодавна улога и дава мислења и препораки до Владата за прашања поврзани со економскиот развој; политики за пазарот на трудот; политики за плати и […]

прочитај повеќе

Предвидете ги, подгответе се и одговорете на кризите – Инвестирајте сега во силни системи за БЗР

Пандемијата на КОВИД-19 ги соочи владите, работодавачите, работниците и пошироката јавност со досега невидени предизвици во однос на вирусот и бројните ефекти што тој ги имаше врз светот на работата. Светскиот ден на безбедност и здравје при работа ќе се фокусира на стратегии за зајакнување на националните системи за безбедност и здравје при работа (БЗР) […]

прочитај повеќе

Вештини за колективно договарање и за градење консензус во услови на криза

Согласно утврдените активности од проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, кој го финансира Европската Унија, а го спроведува Меѓународната организација на трудот, а во насока на зајакнување на капацитетите на Економско-социјалниот совет, во периодот 16 март до 1 април 2021 г., преку платформата Zoom се организираа серија вебинари на тема Вештини за колективно договарање и Вештини за градење консензус во услови на криза. Општата цел […]

прочитај повеќе