Вести

КСС – Повик за експерт за реализација на обуки

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија (КСС) објавува повик за ангажирање на експерти за реализација на обуки во рамките на прокетот ,,Бесплатна правна помош за сите членови” кој е финансиран преку Зајакнување на социјалниот дијалог, проект кој го спроведува Меѓународната организација на трудот, со финансиска поддршка од Европската Унија. На линкот подолу може да најдете […]

прочитај повеќе

ОРМ – ПОВИЦИ ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА ЕКСПЕРТИЗА

Во врска со активностите за поддршка на социјалните партнери за воведување нови и модернизирање на постоечки услуги, кои се реализираат во рамките на проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, Организацијата на работодавачи на Македонија ги објавува следниве повици: ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА ЕКСПЕРТИЗА ВО ПОДГОТОВКА НА БИЗНИС ПЛАН ЗА ВИДЛИВОСТ НА E-ПЛАТФОРМА ПОВИК ЗА […]

прочитај повеќе

Стандарди на МОТ и КОВИД-19 (коронавирус)

ЧПП – Клучни одредби на Меѓународните стандарди на трудот значајни за избивањето и ширењето на КОВИД-19 Стандарди на МОТ и Ковид-19  

прочитај повеќе

Потребата од социјален дијалог при справување со кризата предизвикана од КОВИД-19

Пандемијата предизвикана од КОВИД-19 и нејзините далекусежни економско-социјални последици повикува на ефективен трипартитен социјален дијалог и соработка меѓу владата и организациите на работодавачите и на работниците при креирање на ефективни стратегии и политики за справување со влијанието на кризата. Социјалниот дијалог и трипартизмот може да се двигатели за економска и социјална отпорност, конкурентност, стабилност и […]

прочитај повеќе

Повеќе од едно на секои шест млади лица останало без работа поради КОВИД-19

Најновата анализа на Меѓународната организација на трудот (МОТ) за влијанието на КОВИД-19 врз пазарот на труд ги разоткрива катастрофалните и непропорционалните ефекти врз младите работници и ги анализира мерките што се преземаат за креирање безбедно враќање во работната средина. ЖЕНЕВА (МОТ) – Повеќе од едно на секои шест млади лица престанало да работи по започнувањето […]

прочитај повеќе

Извештај од процената на влијанието на КОВИД-19 врз работните места

Денес, МОТ и ЕБОР објавија процена на  влијанието на КОВИД-19 врз работните места во Северна Македонија. Извештајот покажува дека безбедносните мерки на изолација и ограничено движење сериозно влијаеја врз работните места, ги проценува досегашните мерки преземени од страна на Владата и нуди препораки за политики што наредно да се преземе. Целта на работниот тим на […]

прочитај повеќе

БРЗ КАЛКУЛАТОР ЗА СОЦИЈАЛНА ЗАШТИТА ВО УСЛОВИ НА КОВИД-19

Со цел да ги поддржи креаторите на политики, Одделението за социјална заштита на МОТ  разви  Брз калкулатор за социјална заштита во услови на КОВИД-19. Во „нормални“ услови, ваквите процени може да бидат подготвени однапред и се засноваат врз сеопфатни информации и софистицирани актуарски модели. Во контекст на кризата од КОВИД 19, сепак, може да биде потребно итно и одлучно делување.  Врз основа на минимална низа параметри, корисниците може да ја проценат […]

прочитај повеќе

МОТ: Да се премостат јазовите во социјалната заштита во земјите во развој за да се спречат идните кризи

Со зајакнати и сеопфатни системи за социјална заштита ќе се намали влијанието на кризите како што е КОВИД-19 ЖЕНЕВА (МОТ) – Според новата анализа на Меѓународната организација на трудот (МОТ), кризата од КОВИД-19 изнесе на виделина шокантни јазови во опфатот на социјалната заштита во земјите во развој и заздравувањето ќе биде одржливо и идните кризи […]

прочитај повеќе

НОВОТО НОРМАЛНО? ПОДОБРО НОРМАЛНО!

колумна на Гај Рајдер, генералниот директор на Меѓународната организација на трудот Во овие времиња на КОВИД-19, најголемиот предизвик за повеќето од нас е како да се заштитиме себеси и нашите семејства од вирусот и како да ги зачуваме нашите работни места. За креаторите на политиките ова значи да се победи пандемијата без притоа да се […]

прочитај повеќе

MOT: Со ескалирањето на загубите на работните места, скоро половина од светската работна сила се соочува со ризик од губење на приходите

Најновите податоци на МОТ за влијанието на пандемијата предизвикана од КОВИД-19 врз пазарот на трудот покажуваат поразителни ефекти врз работниците во неформалната економија и стотитици милиони компании низ светот. Продолжениот остар пад на работните часови на глобално ниво, како резултат на избувнувањето на КОВИД-19, значи дека 1,6 милијарди работници во неформалната економија – што е […]

прочитај повеќе

Превенција и ублажување на КОВИД-19 на работа: АКЦИСКА ЛИСТА ЗА ПРОВЕРКА

За спречување и ублажување на КОВИД-19 на работното место потребни се ефективни процеси за процена на и управување со ризиците. Оваа алатка нуди едноставен и заеднички пристап за процена на ризиците од КОВИД-19 како прв чекор при преземањето мерки за заштита на безбедноста и здравјето на работниците. Акциската листа за проверка можете да ја најдете […]

прочитај повеќе

Заштитете ги работниците и сега и по олеснувањето на вонредната состојба, вели МОТ

Како што расте притисокот врз земјите да ги олеснат своите рестриктивни мерки на вонредна состојба, Меѓународната организација на трудот (МОТ) ги повикува владите да преземат активности за спречување и контрола на КОВИД-19 на работното место, со активна вклученост и дијалог со организациите на работниците и на работодавачите.   Сите работодавачи треба претходно да извршат процени […]

прочитај повеќе

Светски ден за безбедност и здравје при работа – 28 април 2020

Запрете ја пандемијата: Безбедноста и здравјето при работа може да спасат животи Со оглед на големиот предизвик со кој се соочуваат владите, работодавачите, работниците и општествата низ целиот свет во борбата против пандемијата предизвикана од КОВИД-19, Светскиот ден за безбедност и здравје при работа ќе се фокусира на справување со избувнувањето на заразни болести на […]

прочитај повеќе

МОТ: КАТАСТРОФАЛНО ГУБЕЊЕ НА РАБОТНИТЕ ЧАСОВИ И ВРАБОТУВАЊЕТО ПОРАДИ КОВИД-19

Пандемијата на КОВИД-19 има катастрофален ефект врз работните часови и примањата на глобално ниво. Новиот извештај на Меѓународната организација на трудот упатува на дел од најтешко погодените сектори и региони, и дава преглед на политиките за ублажување на кризата. Кризата со КОВИД-19 се очекува да „збрише“ околу 6,7 проценти од работните часови на светско ниво […]

прочитај повеќе

МОТ ФОРМИРА РАБОТЕН ТИМ ЗА ДА Ѝ ПОМОГНЕ НА ВЛАДАТА ДА ОДГОВОРИ НА КРИЗАТА ПРЕДИЗВИКАНА ОД КОВИД-19

Меѓународната организација на трудот (МОТ) формираше работен тим од експерти за пазарот на трудот, политики за вработување и трудово законодавство со цел да дојде до одговори и решенија за проблемите во светот на работата предизвикани од пандемијата на корона вирусот. Мултидисциплинарниот тим е предводен од МОТ и вклучува национални експерти и претставници на владата, организациите […]

прочитај повеќе

Нови препораки кои ќе им помогнат на работодавачите да ги поддржат семејствата за време на КОВИД-19

Новите препораки објавени од МОТ и УНИЦЕФ ги повикуваат претпријатијата да направат чекор повеќе за поддршка на работните семејства за време на пандемијата. ЖЕНЕВА (МОТ вести) – Нови препораки за деловните субјекти кои ќе им помогнат во поддршка на работните семејства за време на пандемијата на КОВИД-19, објавени од страна на Меѓународната организација на трудот […]

прочитај повеќе

ПОКАНА ЗА ДОСТАВУВАЊЕ ПОНУДИ: Развој и спроведување на кампања – Работнички права

ВОВЕД И ОСНОВНИ ИНФОРМАЦИИ Економско-социјалниот совет (ЕСС) е единствената трипартитна институција за социјален дијалог на национално ниво, со консултативна улога за Владата при развој и спроведување на економско-социјални политики. ЕСС има советодавна улога и дава мислења и препораки до Владата за прашања поврзани со економскиот развој; политики за пазарот на трудот; политики за плати и […]

прочитај повеќе