Вести

На прагот на третиот бран од пандемијата предизвикана од КОВИД-19, Северна Македонија ја продолжува поддршката за плати на претпријатијата

Во последниот квартал од 2020 година, МОТ ги поддржа Организацијата на работодавачи на Македонија (ОРМ) и Бизнис конфедерацијата на Македонија (БКМ) во спроведување на втора анкета за претпријатијата низ целата земја, со цел да се утврдат деловните предизвици и потреби кои произлегуваат од кризата предизвикана од КОВИД-19. Анкетата помогна да се процени ефективноста на итните […]

прочитај повеќе

Битола – лидер на мапата за старт-ап центри: Ниту една идеја, не е лоша идеја

Битола е веќе сериозно поставена на мапата на старт-ап центри, така што со овој повик очекуваме уште поголем број на апликанти кои со помош на нашата менторска и тренинг програма во следните неколку месеци ќе ги развиваат нивните иновативни старт-ап идеи, а најуспешните ќе бидат поддржани со грант во форма на финансиска поддршка за нивниот […]

прочитај повеќе

Почеток на кампања – Мој труд, мои права

Денес, во организација на Меѓународната организација на трудот, се одржа прес-конференција за најава на почетокот на кампањата за подигнување на свесноста за работничките права, под мотото „Мој труд, мои права“. Кампањата, која ќе трае во наредните шест месеци ќе вклучува мноштво активности на различни медиуми, а ќе понуди и лесно достапни детални информации поврзани со […]

прочитај повеќе

Работниците што работат од дома треба подобро да се заштитат, вели МОТ

Драматичниот пораст на работењето од дома како резултат на пандемијата предизвикана од КОВИД-19 ги истакна лошите работни услови со кои се соочуваат голем број работници што работат од дома, чиј број, пред кризата, изнесуваше околу 260 милиони луѓе ширум светот. ЖЕНЕВА (МОТ вести) – Потребна е подобра заштита за оние кои работат од дома, а […]

прочитај повеќе

Кампања за подигнување на свесноста за работнички права

Економско-социјалниот совет, со поддршка на Меѓународната организација на трудот, започнува со кампања за подигнување на свесноста кај работниците за нивните права и обврски што произлегуваат од работен однос. Главна информативна алатка на кампањата е веб-платформата www.mojtrudmoiprava.mk која овозможува граѓаните на брз и едноставен начин да дознаат сè што ги интересира во врска со нивните работнички […]

прочитај повеќе

Се одржа првиот ДЕМО-ДЕН на Битола старт-ап центарот

Ако имаш храброст и знаење за развој на иновативна идеја БИТОЛА СТАРТ-АП е твоето место. Започни нешто свое и докажи дека И од Битола се може(и). Вака, во септември беше најавен почетокот на отворениот повик за аплицирање со бизнис идеи на БИТОЛА СТАРТ-АП ЦЕНТАР кој на нозе ќе исправи многу идеи кои ќе станат реални […]

прочитај повеќе

Акциска листа за БЗР во услови на КОВИД-19 за мали и средни претпријатија

Овој документ има за цел да понуди основни информации за спречувањето на КОВИД-19 на работното место, причинет од вирусот САРС-КоВ-2 што се шири низ целиот свет. Документот содржи Акциска листа за проверка за мали и средни претпријатија (МСП) за да се проценат ризиците од КОВИД-19 и информации за преземање мерки за да се заштити безбедноста […]

прочитај повеќе

Анкета за претпријатија – ОРМ

Организацијата на работодавачи на Македонија спроведува анкета за претпријатија со цел да ја разбере состојбата, приоритетите и предизвиците кои произлегуваат од тековната криза предизвикана од КОВИД-19. Одговорите од анкетата ќе се искористат за да им се претстават прашањата за кои се загрижени претпријатијата на владините тела, финансиските институции и другите засегнати страни, во обид да […]

прочитај повеќе

Анкета за претпријатија – БКМ

Бизнис Конфедерација на Македонија спроведува анкета за претпријатија со цел да ја разбере состојбата, приоритетите и предизвиците на претпријатијата кои произлегуваат од тековната криза предизвикана од КОВИД – 19. Одговорите од анкетата ќе се искористат за да им се постават прашањата за кои се загрижени претпријатијата на владините тела, финансиските институции и другите засегнати страни. […]

прочитај повеќе

Започнување со Битола Старт-ап програмата

Битола Старт-ап програмата официјално започна на 20 октомври 2020 во просториите на Факултетот за информатички и комуникациски технологии, каде што е сместен Стартап центарот. Битола Стартап е првото локално партнерство за вработување кое се спроведува во рамките на проектот на Меѓународната организација на трудот, Зајакнување на социјалниот дијалог, со финасиска поддршка од Европска Унија. Планираните […]

прочитај повеќе

Социјалниот дијалог околу безбедноста и здравјето при работа во контекст на КОВИД-19. Како до безбедно враќање на работа – Практични примери

Во услови на пандемија предизвикана од КОВИД-19, голем број земји повторно ги отворија своите економии и побараа од работниците да се вратат на своите работни места. Овој краток преглед на политики ја истакнува потребата од социјален дијалог со цел да се обезбеди безбедно враќање на работното место. Исто така, содржи бројни практични примери од целиот […]

прочитај повеќе

ПОВИК ЗА ДОСТАВУВАЊЕ ПОНУДИ: ДИЗАЈН И СОЗДАВАЊЕ НА КОРПОРАТИВЕН ИДЕНТИТЕТ ЗА СОЈУЗОТ НА СИНДИКАТИТЕ НА МАКЕДОНИЈА – ССМ

ВОВЕД И ОСНОВНИ ИНФОРМАЦИИ Општата цел на проектот Зајакнување на социјалниот дијалог е да се подобри социјалниот дијалог како средство за создавање повеќе и подобри работни места. Ова ќе се постигне преку институционални и законодавни подобрувања, заедно со активности наменети за зајакнување на капацитетите на трипартитните актери за ефективно вклучување во социјален дијалог. Проектот се […]

прочитај повеќе

ПРЕДЛОГ ПОЛИТИКИ ЗА ПРЕТПРИЕМАЧКА КУЛТУРА

Целта на Предлог политиките за претприемачка култура – Услуги за поддршка за стартапи и претпријатија е да се идентификуваат политиките и стратегиите поврзани со претприемачки вештини, како и предизвиците при нивното креирање и спроведување, наменети за стартап компании, и квалитетот на образовниот систем да создава идни претприемачи. Овој документ предлага активности во два главни сегменти: […]

прочитај повеќе

МЕЃУНАРОДНАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ТРУДОТ ЗАПОЧУВА КАМПАЊА ЗА ПОЧИТУВАЊЕ НА РАБОТНИЧКИТЕ ПРАВА

По повод 7-ми октомври – Светскиот ден на достоинствената работа, Меѓународната организација на трудот (МОТ) и Економско–социјалниот совет најавуваат кампања за подигнување на свесноста и почитување на работничките права. Кампањата е поддржана преку проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, финансиран од Европската Унија.   Познавањето на сопствените работнички права е првиот чекор кон нивно успешно практикување […]

прочитај повеќе

Пречки во пристапот до финансиски средства за ММСП

Целта на анализата Пречки во пристапот до финансиски средства за ММСП е да се идентификуваат главните причини зошто пристапот до финансиски средства останува клучен предизвик за компаниите во земјата, особено за малите и средните претпријатија и да ги истражи опциите и потенцијалните активности и мерки потребни за зголемување на пристапот до финансии. Анализата е предлог-политика […]

прочитај повеќе

Како влијаеше пандемијата врз работниот живот? Погледнете во видеото на Меѓународната организација на трудот

Кон средината на јуни 2020г., Канцеларијата на Меѓународната организација на трудот за Централна и Источна Европа разговараше со луѓе од различни сектори за тоа како пандемијата влијае на нивниот работен живот. Интервјуата покажуваат дека луѓето не само што изгубиле значителен дел од својата работа и своите приходи поради мерките за изолација и ограничено движење, туку […]

прочитај повеќе

БКМ – Повик за ангажирање стручни лица за изготвување на “Анализа, истражување и едукативни програми за моменталните трендови на функционирање на бизнис секторот и новите форми на деловното работење“.

Бизнис Конфедерација на Македонија во рамките на проектот: “Правна и ресурсна платформа во Северна Македонија“, финансиски поддржан oд проектот “Зајакнување на социјалниот дијалот” спроведуван од Меѓународната организација на трудот, а финансиран од Европската Унија, објавува повик за ангажирање на експерти/консултанти за изготвување на  aнализа, истражување и едукативни програми за моменталните трендови на функционирање на бизнис секторот […]

прочитај повеќе

БКМ – Повик за ангажирање стручни лица за изготвување на „Истражување и ситуациона анализа за „Правно катче““.

Бизнис Конфедерација на Македонија во рамките на проектот: “Правна и ресурсна платформа во Северна Македонија“, финансиски поддржан oд проектот “Зајакнување на социјалниот дијалот” спроведуван од Меѓународната организација на трудот, а финансиран од Европската Унија, објавува повик за ангажирање на експерти/консултанти за изготвување на  ситуациона анализа и истражување за потребите на македонските компании и членките на БКМ, […]

прочитај повеќе