Вести и активности

Светот на работата без насилство и вознемирување

На 14 април 2022 г., Меѓународната организација на трудот и Здружението за трудово и социјално право на Северна Македонија ја презентираа Анализата за усогласеноста на македонското законодавство со Конвенцијата на Меѓународната организација на трудот за елиминирање на насилството и вознемирувањето во светот на работата, бр. 190. Анализата за усогласеноста на македонското законодавство со Конвенцијата на […]

прочитај повеќе

Осмо издание на Мониторот на МОТ: Ковид-19 и светот на работата

Согласно пресметките на МОТ, одработените часови во 2021 г. на глобално ниво ќе бидат за 4,3 проценти под нивото од пред пандемијата (последен квартал на 2019 г.), што е еквивалентно на 125 милиони работни места со полно работно време.  Ова претставува значителна ревизија на проекциите на МОТ од јуни, кои упатуваа на пад од 3,5 […]

прочитај повеќе

Деловен појадок на Организација на работодавачи на Македонија

На 14 октомври 2021г., Организацијата на работодавачи на Македонија го одржа првиот од низата планирани деловни појадоци за средба со претставници на бизнисот со цел размена на мислења и идеи од кои ќе произлезат предлози за подобрување на регулативата во областите кои се од интерес на работодавачите и бизнис заедницата. Овој прв деловен појадок се […]

прочитај повеќе

ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ЗА ОБУКА ЗА ФИНАНСИСКА ПИСМЕНОСТ ЗА ЧЛЕНОВИТЕ НА БИЗНИС КОНФЕДЕРАЦИЈА НА МАКЕДОНИЈА

Вовед Во повеќе извештаи за напредокот од Европската комисија се укажува на потребата за натамошен развој на социјалниот дијалог меѓу главните чинители во економијата. Во оваа насока, Меѓународната организација на трудот ù помага на земјата во нејзините заложби за унапредување на социјалниот дијалог како суштински елемент на Европскиот социјален модел, што ги промовира конкурентноста, споделувањето […]

прочитај повеќе

Вебинари за активација на корисниците на ГМП и за младинска гаранција

На барање на Министерството за труд и социјална политика, проектот на Меѓународната организација на трудот, финансиран од Европската Унија, Зајакнување на социјалниот дијалог, организираше два вебинара во рамките на своите активности за зајакнување на капацитетите на постојаните комисии при Економско-социјалниот совет. Темите на вебинарот беа Стратегија за активација на корисниците на ГМП (гарантирана минимална помош) и […]

прочитај повеќе

Одржана виртуелна средба за вмрежување на Локалните економско-социјални совети

На онлајн средбата за вмрежување на Локалните економско-социјални совети, корисници на проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, одржана преку платформата ZOOM на 28ми септември 2021 година,  се презентираа главните наоди од дијагностиките на локалниот пазар на труд за секоја од општините, и се разгледаа идните чекори за реализација на дадените препораки. Презентацијата на оваа тема ја […]

прочитај повеќе

За да имаш добар персонал – грижи се добро за персоналот!

Дел од атмосферата од настаните во форма на „отворени ресторани“, кои беа одржани во Охрид и Струга на 22 и 23 јули 2021 година, со цел промовирање на мерката за намалување на бирократските процедури при пријавување на сезонските работници. Oваа мерка е дел од кампањата за борба против неформалната работа во рамки на проектот Зајакнување […]

прочитај повеќе

Започна кампањата за намалување на бројот на непријавени работници

Поддршка во креирање на политики и механизми со кои ќе се намали бројот на непријавени работници е еден од главните приоритети на Економско-социјалниот совет (ЕСС). Во насока на унапредување на овој сегмент, ЕСС, преку Министерството за труд и социјална политика, Организацијата на работодавачи на Македонија и Сојузот на синдикатите на Македонија од денеска започна со […]

прочитај повеќе

Фати го возот од Битола – успешни старт-ап приказни

Железничката станица во Битола симболично беше искористена за настанот “Фати го возо(т) зошто и од Битола се можи(е)” во организација на Преда плус фондацијата, која на овој начин одбележа 1 година на Битола старт ап центарот, ги добра на едно место сите 4 генерации на стартапџии кои излегоа од нивниот акцелератор и прослави 10 години […]

прочитај повеќе

Свечено собрание на ОРМ и дебата на тема „Македонската економија пред и по пандемијата“

На 9 јуни 2021 г., по повод годишнината на Организацијата на работодавачи на Македонија, организирана со задоцнување поради кризата предизвикана од КОВИД-19, ОРМ одржа свечено собрание и дебата на тема „Македонската економија пред и по пандемијата“. На седницата на Собранието ОРМ го избра своето ново раководство и во рамките на свечениот дел додели благодарници на […]

прочитај повеќе

Одржан петтиот „Саем за кариера“ во Битола

Дваесет и две компании кои имаат над 200 работни позиции, беа дел од петтиот „Саем за кариера” во организација на Младински културен центар- Битола, каде сите кои се во потрага по работа, без досегашно искуство или пак им е потребна дообука, можеа подобро да се запознаат, да се информираат и да го направат првиот чекор […]

прочитај повеќе

ДЕМО ДЕН – официјален завршен настан на четвртата генерација од програмата •И од Битола се може(и)•

Во просториите на Битола старт-ап центарот се одржа ДЕМО ДЕНОТ – официјалниот завршен настан на четвртата генерација од програмата •И од Битола се може(и)• на ПРЕДА плус фондацијата во рамките на проектот БИТОЛА СТАРТ-АП ЦЕНТАР, како дел од Локално партнерство за вработување (ЛПВ) Битола финансирано преку проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, кој го спроведува Меѓународната организација […]

прочитај повеќе

ПОКАНА ЗА ДОСТАВУВАЊЕ ПОНУДИ – РАЗВОЈ И СПРОВЕДУВАЊЕ НА КАМПАЊА – СПРАВУВАЊЕ СО НЕФОРМАЛНА ЕКОНОМИЈА

ВОВЕД И ОСНОВНИ ИНФОРМАЦИИ Економско-социјалниот совет (ЕСС) е единствената трипартитна институција за социјален дијалог на национално ниво, со консултативна улога за Владата при развој и спроведување на економско-социјални политики. ЕСС има советодавна улога и дава мислења и препораки до Владата за прашања поврзани со економскиот развој; политики за пазарот на трудот; политики за плати и […]

прочитај повеќе

Предвидете ги, подгответе се и одговорете на кризите – Инвестирајте сега во силни системи за БЗР

Пандемијата на КОВИД-19 ги соочи владите, работодавачите, работниците и пошироката јавност со досега невидени предизвици во однос на вирусот и бројните ефекти што тој ги имаше врз светот на работата. Светскиот ден на безбедност и здравје при работа ќе се фокусира на стратегии за зајакнување на националните системи за безбедност и здравје при работа (БЗР) […]

прочитај повеќе

Вештини за колективно договарање и за градење консензус во услови на криза

Согласно утврдените активности од проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, кој го финансира Европската Унија, а го спроведува Меѓународната организација на трудот, а во насока на зајакнување на капацитетите на Економско-социјалниот совет, во периодот 16 март до 1 април 2021 г., преку платформата Zoom се организираа серија вебинари на тема Вештини за колективно договарање и Вештини за градење консензус во услови на криза. Општата цел […]

прочитај повеќе

На прагот на третиот бран од пандемијата предизвикана од КОВИД-19, Северна Македонија ја продолжува поддршката за плати на претпријатијата

Во последниот квартал од 2020 година, МОТ ги поддржа Организацијата на работодавачи на Македонија (ОРМ) и Бизнис конфедерацијата на Македонија (БКМ) во спроведување на втора анкета за претпријатијата низ целата земја, со цел да се утврдат деловните предизвици и потреби кои произлегуваат од кризата предизвикана од КОВИД-19. Анкетата помогна да се процени ефективноста на итните […]

прочитај повеќе

Битола – лидер на мапата за старт-ап центри: Ниту една идеја, не е лоша идеја

Битола е веќе сериозно поставена на мапата на старт-ап центри, така што со овој повик очекуваме уште поголем број на апликанти кои со помош на нашата менторска и тренинг програма во следните неколку месеци ќе ги развиваат нивните иновативни старт-ап идеи, а најуспешните ќе бидат поддржани со грант во форма на финансиска поддршка за нивниот […]

прочитај повеќе

Почеток на кампања – Мој труд, мои права

Денес, во организација на Меѓународната организација на трудот, се одржа прес-конференција за најава на почетокот на кампањата за подигнување на свесноста за работничките права, под мотото „Мој труд, мои права“. Кампањата, која ќе трае во наредните шест месеци ќе вклучува мноштво активности на различни медиуми, а ќе понуди и лесно достапни детални информации поврзани со […]

прочитај повеќе

Работниците што работат од дома треба подобро да се заштитат, вели МОТ

Драматичниот пораст на работењето од дома како резултат на пандемијата предизвикана од КОВИД-19 ги истакна лошите работни услови со кои се соочуваат голем број работници што работат од дома, чиј број, пред кризата, изнесуваше околу 260 милиони луѓе ширум светот. ЖЕНЕВА (МОТ вести) – Потребна е подобра заштита за оние кои работат од дома, а […]

прочитај повеќе

Кампања за подигнување на свесноста за работнички права

Економско-социјалниот совет, со поддршка на Меѓународната организација на трудот, започнува со кампања за подигнување на свесноста кај работниците за нивните права и обврски што произлегуваат од работен однос. Главна информативна алатка на кампањата е веб-платформата www.mojtrudmoiprava.mk која овозможува граѓаните на брз и едноставен начин да дознаат сè што ги интересира во врска со нивните работнички […]

прочитај повеќе

Се одржа првиот ДЕМО-ДЕН на Битола старт-ап центарот

Ако имаш храброст и знаење за развој на иновативна идеја БИТОЛА СТАРТ-АП е твоето место. Започни нешто свое и докажи дека И од Битола се може(и). Вака, во септември беше најавен почетокот на отворениот повик за аплицирање со бизнис идеи на БИТОЛА СТАРТ-АП ЦЕНТАР кој на нозе ќе исправи многу идеи кои ќе станат реални […]

прочитај повеќе

Акциска листа за БЗР во услови на КОВИД-19 за мали и средни претпријатија

Овој документ има за цел да понуди основни информации за спречувањето на КОВИД-19 на работното место, причинет од вирусот САРС-КоВ-2 што се шири низ целиот свет. Документот содржи Акциска листа за проверка за мали и средни претпријатија (МСП) за да се проценат ризиците од КОВИД-19 и информации за преземање мерки за да се заштити безбедноста […]

прочитај повеќе

Анкета за претпријатија – ОРМ

Организацијата на работодавачи на Македонија спроведува анкета за претпријатија со цел да ја разбере состојбата, приоритетите и предизвиците кои произлегуваат од тековната криза предизвикана од КОВИД-19. Одговорите од анкетата ќе се искористат за да им се претстават прашањата за кои се загрижени претпријатијата на владините тела, финансиските институции и другите засегнати страни, во обид да […]

прочитај повеќе

Анкета за претпријатија – БКМ

Бизнис Конфедерација на Македонија спроведува анкета за претпријатија со цел да ја разбере состојбата, приоритетите и предизвиците на претпријатијата кои произлегуваат од тековната криза предизвикана од КОВИД – 19. Одговорите од анкетата ќе се искористат за да им се постават прашањата за кои се загрижени претпријатијата на владините тела, финансиските институции и другите засегнати страни. […]

прочитај повеќе

Започнување со Битола Старт-ап програмата

Битола Старт-ап програмата официјално започна на 20 октомври 2020 во просториите на Факултетот за информатички и комуникациски технологии, каде што е сместен Стартап центарот. Битола Стартап е првото локално партнерство за вработување кое се спроведува во рамките на проектот на Меѓународната организација на трудот, Зајакнување на социјалниот дијалог, со финасиска поддршка од Европска Унија. Планираните […]

прочитај повеќе

Социјалниот дијалог околу безбедноста и здравјето при работа во контекст на КОВИД-19. Како до безбедно враќање на работа – Практични примери

Во услови на пандемија предизвикана од КОВИД-19, голем број земји повторно ги отворија своите економии и побараа од работниците да се вратат на своите работни места. Овој краток преглед на политики ја истакнува потребата од социјален дијалог со цел да се обезбеди безбедно враќање на работното место. Исто така, содржи бројни практични примери од целиот […]

прочитај повеќе

ПОВИК ЗА ДОСТАВУВАЊЕ ПОНУДИ: ДИЗАЈН И СОЗДАВАЊЕ НА КОРПОРАТИВЕН ИДЕНТИТЕТ ЗА СОЈУЗОТ НА СИНДИКАТИТЕ НА МАКЕДОНИЈА – ССМ

ВОВЕД И ОСНОВНИ ИНФОРМАЦИИ Општата цел на проектот Зајакнување на социјалниот дијалог е да се подобри социјалниот дијалог како средство за создавање повеќе и подобри работни места. Ова ќе се постигне преку институционални и законодавни подобрувања, заедно со активности наменети за зајакнување на капацитетите на трипартитните актери за ефективно вклучување во социјален дијалог. Проектот се […]

прочитај повеќе

ПРЕДЛОГ ПОЛИТИКИ ЗА ПРЕТПРИЕМАЧКА КУЛТУРА

Целта на Предлог политиките за претприемачка култура – Услуги за поддршка за стартапи и претпријатија е да се идентификуваат политиките и стратегиите поврзани со претприемачки вештини, како и предизвиците при нивното креирање и спроведување, наменети за стартап компании, и квалитетот на образовниот систем да создава идни претприемачи. Овој документ предлага активности во два главни сегменти: […]

прочитај повеќе

МЕЃУНАРОДНАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ТРУДОТ ЗАПОЧУВА КАМПАЊА ЗА ПОЧИТУВАЊЕ НА РАБОТНИЧКИТЕ ПРАВА

По повод 7-ми октомври – Светскиот ден на достоинствената работа, Меѓународната организација на трудот (МОТ) и Економско–социјалниот совет најавуваат кампања за подигнување на свесноста и почитување на работничките права. Кампањата е поддржана преку проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, финансиран од Европската Унија.   Познавањето на сопствените работнички права е првиот чекор кон нивно успешно практикување […]

прочитај повеќе

Пречки во пристапот до финансиски средства за ММСП

Целта на анализата Пречки во пристапот до финансиски средства за ММСП е да се идентификуваат главните причини зошто пристапот до финансиски средства останува клучен предизвик за компаниите во земјата, особено за малите и средните претпријатија и да ги истражи опциите и потенцијалните активности и мерки потребни за зголемување на пристапот до финансии. Анализата е предлог-политика […]

прочитај повеќе

Како влијаеше пандемијата врз работниот живот? Погледнете во видеото на Меѓународната организација на трудот

Кон средината на јуни 2020г., Канцеларијата на Меѓународната организација на трудот за Централна и Источна Европа разговараше со луѓе од различни сектори за тоа како пандемијата влијае на нивниот работен живот. Интервјуата покажуваат дека луѓето не само што изгубиле значителен дел од својата работа и своите приходи поради мерките за изолација и ограничено движење, туку […]

прочитај повеќе

БКМ – Повик за ангажирање стручни лица за изготвување на “Анализа, истражување и едукативни програми за моменталните трендови на функционирање на бизнис секторот и новите форми на деловното работење“.

Бизнис Конфедерација на Македонија во рамките на проектот: “Правна и ресурсна платформа во Северна Македонија“, финансиски поддржан oд проектот “Зајакнување на социјалниот дијалот” спроведуван од Меѓународната организација на трудот, а финансиран од Европската Унија, објавува повик за ангажирање на експерти/консултанти за изготвување на  aнализа, истражување и едукативни програми за моменталните трендови на функционирање на бизнис секторот […]

прочитај повеќе

БКМ – Повик за ангажирање стручни лица за изготвување на „Истражување и ситуациона анализа за „Правно катче““.

Бизнис Конфедерација на Македонија во рамките на проектот: “Правна и ресурсна платформа во Северна Македонија“, финансиски поддржан oд проектот “Зајакнување на социјалниот дијалот” спроведуван од Меѓународната организација на трудот, а финансиран од Европската Унија, објавува повик за ангажирање на експерти/консултанти за изготвување на  ситуациона анализа и истражување за потребите на македонските компании и членките на БКМ, […]

прочитај повеќе

КСС – Повик за експерт за реализација на обуки

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија (КСС) објавува повик за ангажирање на експерти за реализација на обуки во рамките на прокетот ,,Бесплатна правна помош за сите членови” кој е финансиран преку Зајакнување на социјалниот дијалог, проект кој го спроведува Меѓународната организација на трудот, со финансиска поддршка од Европската Унија. На линкот подолу може да најдете […]

прочитај повеќе

ОРМ – ПОВИЦИ ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА ЕКСПЕРТИЗА

Во врска со активностите за поддршка на социјалните партнери за воведување нови и модернизирање на постоечки услуги, кои се реализираат во рамките на проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, Организацијата на работодавачи на Македонија ги објавува следниве повици: ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА ЕКСПЕРТИЗА ВО ПОДГОТОВКА НА БИЗНИС ПЛАН ЗА ВИДЛИВОСТ НА E-ПЛАТФОРМА ПОВИК ЗА […]

прочитај повеќе

Стандарди на МОТ и КОВИД-19 (коронавирус)

ЧПП – Клучни одредби на Меѓународните стандарди на трудот значајни за избивањето и ширењето на КОВИД-19 Стандарди на МОТ и Ковид-19  

прочитај повеќе

Потребата од социјален дијалог при справување со кризата предизвикана од КОВИД-19

Пандемијата предизвикана од КОВИД-19 и нејзините далекусежни економско-социјални последици повикува на ефективен трипартитен социјален дијалог и соработка меѓу владата и организациите на работодавачите и на работниците при креирање на ефективни стратегии и политики за справување со влијанието на кризата. Социјалниот дијалог и трипартизмот може да се двигатели за економска и социјална отпорност, конкурентност, стабилност и […]

прочитај повеќе

Повеќе од едно на секои шест млади лица останало без работа поради КОВИД-19

Најновата анализа на Меѓународната организација на трудот (МОТ) за влијанието на КОВИД-19 врз пазарот на труд ги разоткрива катастрофалните и непропорционалните ефекти врз младите работници и ги анализира мерките што се преземаат за креирање безбедно враќање во работната средина. ЖЕНЕВА (МОТ) – Повеќе од едно на секои шест млади лица престанало да работи по започнувањето […]

прочитај повеќе

Извештај од процената на влијанието на КОВИД-19 врз работните места

Денес, МОТ и ЕБОР објавија процена на  влијанието на КОВИД-19 врз работните места во Северна Македонија. Извештајот покажува дека безбедносните мерки на изолација и ограничено движење сериозно влијаеја врз работните места, ги проценува досегашните мерки преземени од страна на Владата и нуди препораки за политики што наредно да се преземе. Целта на работниот тим на […]

прочитај повеќе

БРЗ КАЛКУЛАТОР ЗА СОЦИЈАЛНА ЗАШТИТА ВО УСЛОВИ НА КОВИД-19

Со цел да ги поддржи креаторите на политики, Одделението за социјална заштита на МОТ  разви  Брз калкулатор за социјална заштита во услови на КОВИД-19. Во „нормални“ услови, ваквите процени може да бидат подготвени однапред и се засноваат врз сеопфатни информации и софистицирани актуарски модели. Во контекст на кризата од КОВИД 19, сепак, може да биде потребно итно и одлучно делување.  Врз основа на минимална низа параметри, корисниците може да ја проценат […]

прочитај повеќе

МОТ: Да се премостат јазовите во социјалната заштита во земјите во развој за да се спречат идните кризи

Со зајакнати и сеопфатни системи за социјална заштита ќе се намали влијанието на кризите како што е КОВИД-19 ЖЕНЕВА (МОТ) – Според новата анализа на Меѓународната организација на трудот (МОТ), кризата од КОВИД-19 изнесе на виделина шокантни јазови во опфатот на социјалната заштита во земјите во развој и заздравувањето ќе биде одржливо и идните кризи […]

прочитај повеќе

НОВОТО НОРМАЛНО? ПОДОБРО НОРМАЛНО!

колумна на Гај Рајдер, генералниот директор на Меѓународната организација на трудот Во овие времиња на КОВИД-19, најголемиот предизвик за повеќето од нас е како да се заштитиме себеси и нашите семејства од вирусот и како да ги зачуваме нашите работни места. За креаторите на политиките ова значи да се победи пандемијата без притоа да се […]

прочитај повеќе

MOT: Со ескалирањето на загубите на работните места, скоро половина од светската работна сила се соочува со ризик од губење на приходите

Најновите податоци на МОТ за влијанието на пандемијата предизвикана од КОВИД-19 врз пазарот на трудот покажуваат поразителни ефекти врз работниците во неформалната економија и стотитици милиони компании низ светот. Продолжениот остар пад на работните часови на глобално ниво, како резултат на избувнувањето на КОВИД-19, значи дека 1,6 милијарди работници во неформалната економија – што е […]

прочитај повеќе

Превенција и ублажување на КОВИД-19 на работа: АКЦИСКА ЛИСТА ЗА ПРОВЕРКА

За спречување и ублажување на КОВИД-19 на работното место потребни се ефективни процеси за процена на и управување со ризиците. Оваа алатка нуди едноставен и заеднички пристап за процена на ризиците од КОВИД-19 како прв чекор при преземањето мерки за заштита на безбедноста и здравјето на работниците. Акциската листа за проверка можете да ја најдете […]

прочитај повеќе

Заштитете ги работниците и сега и по олеснувањето на вонредната состојба, вели МОТ

Како што расте притисокот врз земјите да ги олеснат своите рестриктивни мерки на вонредна состојба, Меѓународната организација на трудот (МОТ) ги повикува владите да преземат активности за спречување и контрола на КОВИД-19 на работното место, со активна вклученост и дијалог со организациите на работниците и на работодавачите.   Сите работодавачи треба претходно да извршат процени […]

прочитај повеќе

Светски ден за безбедност и здравје при работа – 28 април 2020

Запрете ја пандемијата: Безбедноста и здравјето при работа може да спасат животи Со оглед на големиот предизвик со кој се соочуваат владите, работодавачите, работниците и општествата низ целиот свет во борбата против пандемијата предизвикана од КОВИД-19, Светскиот ден за безбедност и здравје при работа ќе се фокусира на справување со избувнувањето на заразни болести на […]

прочитај повеќе

МОТ: КАТАСТРОФАЛНО ГУБЕЊЕ НА РАБОТНИТЕ ЧАСОВИ И ВРАБОТУВАЊЕТО ПОРАДИ КОВИД-19

Пандемијата на КОВИД-19 има катастрофален ефект врз работните часови и примањата на глобално ниво. Новиот извештај на Меѓународната организација на трудот упатува на дел од најтешко погодените сектори и региони, и дава преглед на политиките за ублажување на кризата. Кризата со КОВИД-19 се очекува да „збрише“ околу 6,7 проценти од работните часови на светско ниво […]

прочитај повеќе

МОТ ФОРМИРА РАБОТЕН ТИМ ЗА ДА Ѝ ПОМОГНЕ НА ВЛАДАТА ДА ОДГОВОРИ НА КРИЗАТА ПРЕДИЗВИКАНА ОД КОВИД-19

Меѓународната организација на трудот (МОТ) формираше работен тим од експерти за пазарот на трудот, политики за вработување и трудово законодавство со цел да дојде до одговори и решенија за проблемите во светот на работата предизвикани од пандемијата на корона вирусот. Мултидисциплинарниот тим е предводен од МОТ и вклучува национални експерти и претставници на владата, организациите […]

прочитај повеќе

Нови препораки кои ќе им помогнат на работодавачите да ги поддржат семејствата за време на КОВИД-19

Новите препораки објавени од МОТ и УНИЦЕФ ги повикуваат претпријатијата да направат чекор повеќе за поддршка на работните семејства за време на пандемијата. ЖЕНЕВА (МОТ вести) – Нови препораки за деловните субјекти кои ќе им помогнат во поддршка на работните семејства за време на пандемијата на КОВИД-19, објавени од страна на Меѓународната организација на трудот […]

прочитај повеќе

ПОКАНА ЗА ДОСТАВУВАЊЕ ПОНУДИ: Развој и спроведување на кампања – Работнички права

ВОВЕД И ОСНОВНИ ИНФОРМАЦИИ Економско-социјалниот совет (ЕСС) е единствената трипартитна институција за социјален дијалог на национално ниво, со консултативна улога за Владата при развој и спроведување на економско-социјални политики. ЕСС има советодавна улога и дава мислења и препораки до Владата за прашања поврзани со економскиот развој; политики за пазарот на трудот; политики за плати и […]

прочитај повеќе

Можно е да „настрадаат“ 25 милиони работни места ширум светот, како последица на COVID-19, вели МОТ

Првичната процена на МОТ за влијанието на COVID-19 врз глобалниот свет на работата укажува дека ефектите ќе бидат далекусежни, ќе истуркаат милиони луѓе во невработеност, недоволна ангажираност и работна сиромаштија, и предлага мерки за одлучен, координиран и итен одговор. ЖЕНЕВА (МОТ) – Економската и трудовата криза создадена од пандемијата на COVID-19 би можела да ја […]

прочитај повеќе

Повик за предлог – проектни концепти: Грантови за модернизирање на постојните и развој на нови услуги

ВОВЕД Во повеќе извештаи за напредокот од Европската комисија се укажува на потребата за натамошен развој на социјалниот дијалог меѓу социјалните партнери во Северна Македонија.  Во оваа насока, Меѓународната организација на трудот и помага на земјата во нејзините напори за унапредување на социјалниот дијалог како суштински елемент на Европскиот социјален модел, што ги промовира конкурентноста, […]

прочитај повеќе

Вештини за иднината! Бидете дел од промената!

МОТ ги повикува сите заинтересирани поединци и организации да споделат иновативни идеи и решенија за справување со предизвикот на несовпаѓање на вештините со потребите на пазарот на трудот. Со овој Повик за иновативни решенија за справување со овој предизвик ќе се идентификува и поддржи развој на решенија чија цел е справување со различните облици и […]

прочитај повеќе

Анализа за ефективноста на ЛЕСС и комуникациска платформа

Во рамки на проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, кој го финансира Европската Унија, а го спроведува Меѓународната организација на трудот, се изготви анализа за функционирањето и ефективноста на Локалните економоско-социјални совети, која се заснова на извештаите од хоризонталната процена и поединечни интервјуа, спроведени од страна на МОТ консултант. Со цел да се презентираат наодите од анализата и […]

прочитај повеќе

Финална панел-дискусија за Оперативниот план за вработување

Со поддршка од проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, кој го финансира Европската Унија, а го спроведува Меѓународната организација на трудот,  Министерството за труд и социјална политика, ја одржа последната регионална средба во Скопје, на 22ри ноември 2019 г. која се однесува на новиот оперативен план за активни мерки за вработување за 2020 година. Министерката за труд и социјална […]

прочитај повеќе

Панел-дискусија во општина Струмица за Оперативниот план за вработување

Со поддршка од проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, кој го финансира Европската Унија, а го спроведува Меѓународната организација на трудот,  Министерството за труд и социјална политика, на15ти ноември 2019 г. одржа регионална средба во општина Струмица за креирање на новиот Оперативен план за активни мерки за вработување за 2020 година. Претставници на Министерството за труд и социјална политика […]

прочитај повеќе

Oбука за подготовка и управување со проекти

Во делот од активностите на проектот финансиран оф ЕУ и споведуван од МОТ, Зајакнување на социјалниот дијалог, за модернизирање на услугите што ги обезбедуваат социјалните партнери како и поддршка за локалните економско-социјални совети вклучени во Локалните партнерства за вработување,  во периодот од 14 до 18 октомври, во хотел Арка, беше организирана обука за подготовка и […]

прочитај повеќе

Панел-дискусија за Оперативниот план за вработување

Со поддршка од проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, кој го финансира Европската Унија, а го спроведува Меѓународната организација на трудот,  Министерството за труд и социјална политика, на 16ти октомври 2019 г. ја одржа третата регионална средба во Скопје за креирање на новиот оперативен план за активни мерки за вработување за 2020 година. Претставници на Министерството за труд и […]

прочитај повеќе

ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА ЕКСПЕРТИЗА ВО ОБЛАСТА НА ЦЕЛИТЕ ЗА ОДРЖЛИВ РАЗВОЈ

ВОВЕД И ОСНОВНИ ИНФОРМАЦИИ Во повеќе извештаи за напредокот од Европската комисија се укажува на потребата за натамошен развој на социјалниот дијалог меѓу главните актери во економијата. Во оваа насока, Меѓународната организација на трудот и помага на земјата во нејзините напори за унапредување на социјалниот дијалог како суштински елемент на Европскиот социјален модел, што ги […]

прочитај повеќе

Дијалог за транзиција кон формалност

Во рамки на проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, кој го финансира Европската Унија, а го спроведува Меѓународната организација на трудот, во периодот 8-9 октомври, во хотел Солун, се спроведе работилница на тема Дијалог за транзиција кон формалност. На предметната тема дискутираа експерт на МОТ од Женева за неформална економија, поддржан од национални експерти кои ги […]

прочитај повеќе

Панел-дискусија во општина Битола за Оперативниот план за вработување

Со поддршка од проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, кој го финансира Европската Унија, а го спроведува Меѓународната организација на трудот,  Министерството за труд и социјална политика, ја одржа втората регионална средба во Битола за креирање на новиот оперативен план за активни мерки за вработување за 2020 година. Конкретните предлози се очекува да произлезат од Локалниот економско социјален совет […]

прочитај повеќе

Панел-дискусија во општина Тетово за Оперативниот план за вработување

Со поддршка од проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, кој го финансира Европската Унија, а го спроведува Меѓународната организација на трудот,  Министерството за труд и социјална политика организира четири регионални панел-дискусии на локалните економско-социјални совети. Првата од нив беше спроведена на 3ти октомври 2019 год. во општина Тетово. На средбата се дискутираше идниот Оперативен план за […]

прочитај повеќе

ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС: ПРОФЕСИОНАЛНА ЕКСПЕРТИЗА ВО ОБЛАСТА НА ПРЕТПРИЕМАЧКИ ВЕШТИНИ И ПРИСТАП ДО ФИНАСИИ

ВОВЕД И ОСНОВНИ ИНФОРМАЦИИ Економско-социјалниот совет (ЕСС) е единствената трипартитна институција за социјален дијалог на национално ниво, со консултативна улога за Владата при развој и спроведување на економско-социјални политики. ЕСС има советодавна улога и дава мислења и препораки до Владата за прашања поврзани со економскиот развој; политики за пазарот на трудот; политики за плати и […]

прочитај повеќе

ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС СТРУЧНА ЕКСПЕРТИЗА ВО РАЗВОЈ НА ВРАБОТУВАЊЕТО НА ЛОКАЛНО НИВО

 ВОВЕД И ИСТОРИЈАТ Во повеќе извештаи за напредокот од Европската комисија се укажува на потребата за натамошен развој на социјалниот дијалог меѓу главните актери во економијата. Во оваа насока, Меѓународната организација на трудот и помага на земјата во нејзините напори за унапредување на социјалниот дијалог како суштински елемент на Европскиот социјален модел, што ги промовира […]

прочитај повеќе

Трипартитна работилница – Кон систем за предвидување на потребни вештини

Неусогласеноста на вештините е еден од главните предизвици со коишто се соочуваат земјите во транзиција. Оваа неусогласеност се должи на технолошкиот напредок, индустриските и демографските промени. Северна Македонија има остварено значителен напредок во градење на капацитетите на националните институции за нивно вклучување во предвидувањето на идните потреби за занимања и вештини, меѓутоа потребно е да […]

прочитај повеќе

Работилница за преговарање и спроведување на Локални партнерства за вработување (ЛПВ)

Проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, финансиран од Европската Унија, а го спроведува Меѓународната организација на трудот, чија цел е зајакнување на Локалните економско-социјални совети, организира работилница за презентирање на практично искуство, позитивни аспекти и предизвици при преговарање и спроведување на ЛПВ. За време на работилницата, на учесниците ќе им се презентираат најдобрите практики на Проектот […]

прочитај повеќе

Договорен нов меѓународен стандард за труд за борба против насилство и вознемирување на работно место

На Меѓународната конференција на трудот по повод стогодишнината на МОТ се донесе нова Конвенција и Препорака за борба против насилство и вознемирување на работно место. На последниот ден од Меѓународната конференција на трудот по повод стогодишнината на МОТ, во Женева, делегатите ги донесоа Конвенцијата за борба против насилство и вознемирување, 2019г., и Препораката за борба […]

прочитај повеќе

Светски лидери на Меѓународната конференција на трудот по повод стогодишнината на МОТ

По повод стогодишнината на МОТ, од 10 до 21 јуни 2019 год. се одржува 108-мата Cедница на Меѓународната конференција на трудот , на две локации во Женева, Палатата на нациите и седиштето на МОТ, каде повеќе од 5000 делегати од 187 земји и повеќе од 45 светски лидери учествуваат во дискусиите за справување со неодложните прашања […]

прочитај повеќе

ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС – ПРОФЕСИОНАЛНА ЕКСПЕРТИЗА ВО ОБЛАСТА НА ТРИПАРТИТНИОТ СОЦИЈАЛЕН ДИЈАЛОГ – ревидиран

ВОВЕД И ИСТОРИЈАТ Во повеќе извештаи за напредокот од Европската комисија се укажува на потребата за натамошен развој на социјалниот дијалог меѓу главните актери во економијата. Во оваа насока, Меѓународната организација на трудот и помага на земјата во нејзините напори за унапредување на социјалниот дијалог како суштински елемент на Европскиот социјален модел, што ги промовира […]

прочитај повеќе

Хоризонтална процена меѓу Локалните економско-социјални совети

Со цел зајакнување на локалните економско-социјални совети, проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, кој го финансира Европската Унија, а го спроведува Меѓународната организација на трудот, спроведе низа мисии за хоризонтална процена меѓу ЛЕСС-те во земјата, во периодот од 6 до 13 јуни, во следниве општини: Ресен, Битола, Велес, Штип, Куманово, Свети Николе, Струга, Кичево, Скопје, Тетово, […]

прочитај повеќе

ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС: ПРОФЕСИОНАЛНА ЕКСПЕРТИЗА ВО ОБЛАСТА НА ТРИПАРТИТНИОТ СОЦИЈАЛЕН ДИЈАЛОГ

ВОВЕД И ИСТОРИЈАТ Во повеќе извештаи за напредокот од Европската комисија се укажува на потребата за натамошен развој на социјалниот дијалог меѓу главните актери во економијата. Во оваа насока, Меѓународната организација на трудот и помага на земјата во нејзините напори за унапредување на социјалниот дијалог како суштински елемент на Европскиот социјален модел, што ги промовира […]

прочитај повеќе

ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ПРОЦЕНА НА ПОТРЕБИ ЗА УСЛУГИ ЗА СИНДИКАТИТЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА УНИЈА НА НЕЗАВИСНИ И АВТОНОМНИ СИНДИКАТИ НА МАКЕДОНИЈА – УНАСМ

Историјат Во повеќе извештаи за напредокот од Европската комисија се укажува на потребата за натамошен развој на социјалниот дијалог меѓу социјалните партнери во Северна Македонија. Во оваа насока, Меѓународната организација на трудот и помага на земјата во нејзините напори за унапредување на социјалниот дијалог како суштински елемент на Европскиот социјален модел, што ги промовира конкурентноста, […]

прочитај повеќе

ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ПРОЦЕНА НА ПОТРЕБИ ЗА УСЛУГИ ЗА СИНДИКАТИТЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА СОЈУЗ НА СИНДИКАТИТЕ НА МАКЕДОНИЈА – ССМ

Историјат Во повеќе извештаи за напредокот од Европската комисија се укажува на потребата за натамошен развој на социјалниот дијалог меѓу социјалните партнери во Северна Македонија. Во оваа насока, Меѓународната организација на трудот и помага на земјата во нејзините напори за унапредување на социјалниот дијалог како суштински елемент на Европскиот социјален модел, што ги промовира конкурентноста, […]

прочитај повеќе

ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ПРОЦЕНА НА ПОТРЕБИ ЗА УСЛУГИ ЗА СИНДИКАТИТЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА КОНФЕДЕРАЦИЈА НА СЛОБОДНИ СИНДИКАТИ НА МАКЕДОНИЈА – КСС

Историјат Во повеќе извештаи за напредокот од Европската комисија се укажува на потребата за натамошен развој на социјалниот дијалог меѓу социјалните партнери во Северна Македонија. Во оваа насока, Меѓународната организација на трудот и помага на земјата во нејзините напори за унапредување на социјалниот дијалог како суштински елемент на Европскиот социјален модел, што ги промовира конкурентноста, […]

прочитај повеќе

ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ПРОЦЕНА НА ПОТРЕБИ ЗА УСЛУГИ ЗА СИНДИКАТИТЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА КОНФЕДЕРАЦИЈА НА СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ НА МАКЕДОНИЈА – КСОМ

Историјат Во повеќе извештаи за напредокот од Европската комисија се укажува на потребата за натамошен развој на социјалниот дијалог меѓу социјалните партнери во Северна Македонија. Во оваа насока, Меѓународната организација на трудот и помага на земјата во нејзините напори за унапредување на социјалниот дијалог како суштински елемент на Европскиот социјален модел, што ги промовира конкурентноста, […]

прочитај повеќе

Трипартитна работилница за утврдување најдобри практики кои се однесуваат на Економско-социјалниот совет

Согласно договорените активности од проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, кој го финансира Европската Унија, а го спроведува Меѓународната организација на трудот, направена е компаративна анализа на суштинските аспекти од работењето на ЕСС во Северна Македонија и на националните институции за социјален дијалог во избрани земји-членки на ЕУ, со посебен  фокус на значењето, оперативниот процес, квалитетот […]

прочитај повеќе

Информации за локални партнерства за вработување

Информации – Локални партнерства за вработување

прочитај повеќе

Tрипартитна работилница за поволна бизнис клима за развој на одржливи претпријатија

Една од активностите во рамки на проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, кој го финансира Европската Унија, а го спроведува Меѓународната организација на трудот, е Трипартитно истражување на критичните области за поволна бизнис-клима за одржливи претпријатија (EESE). Направена е компаративна анализа на состојбите и реализираните реформи во периодот 2013/14 до 2019 г., во петте области избрани […]

прочитај повеќе

ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ПРОЦЕНА НА ПОТРЕБИТЕ ОД УСЛУГИ ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА РАБОТОДАВАЧИ НА МАКЕДОНИЈА

 Историјат   Голем број извештаи на Европската комисија за напредокот на земјата укажуваат на потребата од понатамошен развој на социјалниот дијалог помеѓу главните засегнати страни во економијата. Во оваа насока, Меѓународната организација на трудот ѝ помага на земјата во нејзините заложби да го унапреди социјалниот дијалог како основен елемент на Европскиот социјален модел, кој промовира […]

прочитај повеќе

ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ПРОЦЕНА НА ПОТРЕБИТЕ ОД УСЛУГИ ЗА БИЗНИС КОНФЕДЕРАЦИЈА НА МАКЕДОНИЈА

 Историјат   Голем број извештаи на Европската комисија за напредокот на земјата укажуваат на потребата од понатамошен развој на социјалниот дијалог помеѓу главните засегнати страни во економијата. Во оваа насока, Меѓународната организација на трудот ѝ помага на земјата во нејзините заложби да го унапреди социјалниот дијалог како основен елемент на Европскиот социјален модел, кој промовира […]

прочитај повеќе

Официјален настан за означување на почетокот на проектот Зајакнување на социјалниот дијалог

Проектот Зајакнување на социјалниот дијалог официјално ќе отпочне на церемонија на која ќе бидат присутни претставници од Европската Унија, Министерството за труд и социјална политика, синдикатите и организациите на работодавачи. Целта на проектот е подобрување на социјалниот дијалог како средство за креирање на повеќе и подобри работни места. Проектот ќе го поддржи учеството на институциите […]

прочитај повеќе

Прва средба на локалните економско-социјални совети

Проектот ќе ја организира првата средба на локалните економско-социјални совети како дел од своите проектни активности. На средбата ќе се презентираат проектните активности поврзани со локалните економско-социјални совети, концептот за локални партнерства за вработување и улогата на ЛЕСС-те како двигатели на партнерствата за вработување, и ќе се утврди платформа за развој на соодветни интервенции договорени […]

прочитај повеќе

Прв состанок на Управниот одбор на проектот

Проектот Зајакнување на социјалниот дијалог, кој го финансира Европската Унија а го спроведува Меѓународната организација на трудот, ќе го одржи првиот состанок на управниот одбор за да се валидираат членовите на Управниот одбор, да се презентираат проектните активности и да се презентира, дискутира и усвои составот и начинот на работење на УО. Со своето трипартитно […]

прочитај повеќе